Jak začít začít v Austrálii

Rozmyslete si, co vlastně chcete v Austrálii dělat a co od svého pobytu očekáváte. Zajímá vás Austrálie, jako fascinující kontinent s nádhernou přírodou? Rádi cestujete na vlastní pěst a nemáte rádi, když vám někdo mluví do vašich věci? Pak si vyřiďte turistické vízum, spočítejte si náklady, pronajmete si auto, kupte si průvodce (Lonely Planet) a hurá do toho. Austrálie je větší než celá Evropa a abyste viděli všechno to, co stojí za to, budete potřebovat pár měsíců. A věřte, že to za to stojí!

Pokud chcete proniknout do australského způsobu života a na nějakou chvíli se usadit přijeďte na studenstka víza, která patří mezi nejrozšířenější. Jak už název napovídá, s tímto vízem musíte navštěvovat školu a zároveň máte možnost legálně pracovat 20 hodin týdne. Popravdě, ne všichni CS studenti přijíždějící do Austrálie na tyto víza berou studium vážně, a proto si rozmyslete za jakým účelem přijíždíte. Existují školy, do kterých chodíte jen na pár hodin týdne, třeba si i jen zacvičit a školy, ve kterých se můžete opravdu něco naučit. Vše záleží jen na vás.

Co dělat krok za krokem? Na začátku si zřejmě vyberete agenturu, která vás zaujala, nebo na kterou máte reference. Kvalitní agentura s vámi probere vše, co potřebujete vědět a stráví s vámi tolik času, kolik bude potřeba. Vyberete si do jakého města chcete vyrazit, o jaký typ studia máte zájem a hlavně na jak dlouho vidíte svůj pobyt. Agentura vás do školy přihlásí, poté zaplatíte školné a zároveň povinné zdravotní pojištění, které je nutné přiložit k žádosti o víza a mít ho po celou dobu pobytu. Po platbě, agentura obdrží “ELECTRONIC CONFIRMATION OF ENROLMENT (eCOE)” = potvrzení od přijetí ke studiu, které je nutné k žádosti o studenske vízum na ambasádě ve Vídni. Optimální je nechat si tak rezervu 5 týdnu před odletem. Před tím ještě musíte projít povinnou lékařskou prohlídkou u českého pověřeného lékaře. Výsledky se v zalepené obálce společně s pásem, nebo kopii jeho první strany a ostatními dokumenty odešlou na ambasádu do Vídně.

Po úspěšně žádosti o vízum vás většinou čeká už jen finální návštěva v agentuře, kde si vyzvedenete všechny dokumenty a dozvíte se důležité podrobnosti o vašem novém startu na australském kontinentu.

STEP BY STEP:
  • Výběr agentury
  • Výběr školy, kurzu, délky pobytu
  • Platba školného
  • Lékařská prohlídka
  • Žádost o vízum
  • Vyzvednutí informačního balíčku a víza
  • Odlet

Seznam dokumentu, které musíte doložit při žádosti o studentské vízum

  • vyplněný formulář 157 A
  • lékařská prohlídka ( zalepená a orazítkovaná obálka certifikovaným doktorem)
  • poplatek za vízum je 280 EUR
  • platný cestovní pas, ve kterém je volná min. 1 dvoustrana a jeho platnost je minimálně dalších 6 měsíců po skončení viz
  • 1 pasová fotografie (+ 2 fotografie potřebné na lékařskou prohlídku)
  • potvrzení o přijetí do kurzu na škole (eCOE)
  • kopie dokumentu o nejvyšším dosaženém vzdělání (napr.: maturitního vysvědčení, vysokoškolského diplomu, výučního listu a jiných certifikátu)
  • kopie nebo potvrzení o studiu angličtiny (napr.: státní zkoušky, Cambridge zkoušky)
  • finanční krytí nákladů na studium v Austrálii:
    • výpisy z bankovních účtu (za 3 měsíce zpětně k předpokládanému datu žádosti na ambasádu) jako důkaz o dostatečných peněžních finančních prostředcích. Doložte v originálech nebo ověřených kopiích. Kazdy žadatel o studijní vízum prokazuje finanční prostředky na dopravu + životní náklady. Životní náklady se počítají 1000 AUD na každý měsíc pobytu, jestliže žadatel hodlá studovat déle jak jeden rok, tak pouze prokazuje finance na prvních 12 měsíců = 12 000 AUD.
    • 2) na letenku se počítá 1500 AUD (26 let a méně), jinak 2000 AUD.
    • 3) v případě, že žadatel má rodinné příslušníky (může/ženu a děti), tak musí zároveň prokázat, že má dostatek financí na krytí jejich životních nákladů, i když s ním nehodlají cestovat do Austrálie!!
      - manželka 4200AUD/rok
      - 1. dítě 2400AUD/rok
      - každé další dítě 1800AUD/rok
      POZOR! tyto finance musí být na výpisech nepřetržitě po celou dobu a nesmí ani na 1 den klesnout! Ambasáda neakceptuje dlouhodobě termínované účty, akcie, akciové fondy nebo nevypovězené stavební spoření. Doporučujeme s penezmi na účtech nemanipulovat do doby, než je vízum vystaveno.
  • Finanční krytí nemusí pocházet výhradně že žadatelova účtu. Finanční krytí může být poskytnuto i jinou osobou nebo insituci, která musí doložit výpisy z účtu + průvodní dopis, který potvrzuje možnost nakládání s finančními prostředky. Tento dopis by měl obsahovat informace - kolik, z jakého účtu a z jaké banky peníze pocházejí, kdo je dává k dispozici,datum a podpis
  • výpis z rejstříku trestu daně země/mi pokud jste v minulých 10 letech pobývali v zahraničí nepřetržitě 1 rok a více a pokud žádáte o vízum delší než 1 rok..
  • průvodní dopis s udáním důvodů, proč jedete studovat do Austrálie a důvod proč chcete studovat daný typ kurzu.

Šťastnou cestu vám přeje

Team DownUnder